Minerały zasadowe odkwaszające organizm

Wielu ludziom towarzyszą bezustannie takie dolegliwości jak bóle głowy, ciągłe zmęczenie, bóle stawów, czy problemy trawienne. Na ogół w pierwszej kolejności sięgamy po dostępne w aptece bez recepty środki łagodzące wymienione wyżej objawy, nie zastanawiając się nad ich przyczyną.  Szukać ich pochodzenia zaczynamy dopiero wtedy, gdy stają się one tak dokuczliwe,  że utrudniają nam codzienne  funkcjonowanie. Zdarza się często tak, że po wizycie u lekarza i wykonanych badaniach okazuje się, że jesteśmy zdrowi,  a pomimo to dolegliwości i tak nam dokuczają. Niewielu z nas wie, że mogą być one wynikiem zakwaszenia organizmu.


Zakwaszenie organizmu jest efektem niewłaściwego sposobu odżywiania się. W naszej diecie jest  niestety bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych. Spożywamy także duże ilości mięsa, nabiału i  zbóż,  co źle wpływa na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Dieta alkaliczna, bogata w warzywa i owoce mogłaby zabezpieczyć nas przed dysfunkcjami w równowadze kwasowo-zasadowej, a tym samym przed różnego rodzaju chorobami, do których ono po po upływie pewnego czasu prowadzi.
Różne płyny, znajdujące się w ciele człowieka mają inne pH. Najbardziej kwaśny jest sok żołądkowy, którego pH wynosi około 2. Poprawny odczyn krwi mieści się w zakresie pH od 7,35 do 7,45. Mocz natomiast może być lekko, zasadowy lub lekko kwaśny. Rozbieżność ta wynika z odpowiedzialności nerek za usuwanie z organizmu toksyn i różnych niepotrzebnych substancji. Zakwaszenia organizmu nie powinno się mylić z kwasicą, gdzie anomaliom ulegają procesy odpowiedzialne za prawidłowe pH we krwi,  płucach i nerkach. Kwasica jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia i życia, gdyż każde odchylenie od właściwej normy pH krwi może rodzić bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Zakwaszenie organizmu nie jest stanem niebezpiecznym, gdyż w jego przypadku, mechanizmy normalizujące  pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Są jednak zmuszone radzić sobie  z metabolizowaniem i wydalaniem większej ilości związków kwasotwórczych, niż w przypadku stosowania zdrowej diety.


Jak już wyżej  zostało wspomniane, zakwaszenie organizmu jest efektem niezdrowego odżywiania się. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, monocukry, składniki mineralne i witaminy. Wszystkie te elementy są później metabolizowane, a od wyniku  tego procesu zależy, czy żywność zadziałała kwasotwórczo, zasadotwórczo czy obojętnie. Na to działanie największy wpływ ma zawartość w spożywanych produktach różnych pierwiastków. Fosfor, siarka i chlor posiadają  działanie kwasotwórcze, wapń, magnez, potas i sód – zasadotwórcze. Niezwykle ważnymi czynnikami powodującymi zakwaszenie są także: stres, uzależnienie od używek,  brak aktywności fizycznej oraz głodzenie się.
Objawy zakwaszenia organizmu nie są charakterystyczne, ale mogą być odczuwane w całym organizmie. Na ich podstawie trudno jest stwierdzić czy to właśnie zakwaszenie, bo tego typu objawy może wywoływać wiele różnych czynników. Jeśli jednak występuje jednocześnie kilka z nich, warto się temu bliżej przyjrzeć. Objawy zakwaszenia organizmu to: nieustanne zmęczenie, depresja, nerwowość, drażliwość, zajady, problemy z trawieniem, podrażnienie dróg moczowych, katar, sucha skóra, łamliwość paznokci, wypadanie włosów i migrujące bóle stawów.
Mnóstwo  ludzi zastanawia się, jak zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu. Do wykonania pomiaru poziomu zakwaszenia organizmu stosowany jest papierek lakmusowy do mierzenia  pH moczu Holistic. Za jego pomocą należy dokonać pomiaru pH moczu kilka razy w ciągu dnia zaczynając od moczu tuż po przebudzeniu. Z wyników należy utworzyć krzywą. Jeśli otrzymaliśmy linię prostą lub lekko wznoszącą, oznacza to, że nasz organizm jest zakwaszony.  Wykres osoby prawidłowo odżywiającej się i niemającej problemów z zakwaszeniem będzie miał postać zygzaka, gdyż pH moczu będzie się zmieniało w zależności od posiłków.
Odkwaszenie organizmu to często spory wysiłek, gdyż wiąże się niestety z koniecznością zmiany błędnych nawyków żywieniowych. Niezwykle trudno jest zachować zrównoważoną dietę, jeśli przywykliśmy przez lata do spożywania dużych  ilości mięsa, fast foodów oraz słodyczy. W tego typu  przypadkach doskonałym  wsparciem może okazać się zażywanie minerałów zasadowych Bas Balans Holistic. Wyrób  ten zawiera składniki mineralne równoważące pH ciała takie jak magnez, potas i cynk. Pomagają one między innymi zminimalizować zmęczenie, wspierają układ nerwowy oraz właściwą  pracę układu mięśniowo-kostnego. Przyczyniają się do podniesienia odporności organizmu, pomagają utrzymać włosy, paznokcie i skórę  w doskonałej  kondycji. Odpowiadają także  za prawidłowy metabolizm  węglowodanów, kwasów tłuszczowych i witamin. Wszystko to sprawia, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie zostaje utrzymana.
Warto sprawdzić, czy dokuczające nam dolegliwości nie są efektem zakwaszenia organizmu. Dobre samopoczucie, zbilansowana dieta i wspomaganie przemiany substancji kwasotwórczych to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia i witalności.